Tervetuloa Tivoli Utopiaan


Tivoli Utopia on positiivisen utooppinen keskustelupeli, joka vie pelaajansa tulevaisuuden yhteiskuntaan antaen keinoja pohtia toivottuja ja tavoitettavissa olevia tulevaisuuksia.
Peli auttaa käsittelemään viheliäisiä yhteiskuntaa ja ympäristöä koskevia ongelmia asioita helposti lähestyttävällä tavalla ja antaa työkaluja positiivisen tulevaisuuden hahmottamiseen.

Pelin 1. versio on suunniteltu tutustuttamaan tulevaisuudentutkimukseen ja toimii johdatuksena aiheeseen yksilötasolla. Pelistä on tekeillä 2. versio,  joka on suunnattu työvälineeksi organisaatioille.

 

Peli on jo pelattu?

Ihmiskunta toimii kuin luonnonvaroja olisi rajattomasti ja planeetan rajat paukkuvat. Ekosysteemit ovat menneet sekaisin. Resurssit senkun niukkenevat. Ilmastonmuutosta ei voi enää estää. Olemme käyttäneet arkipäivämme tehden töitä hartiavoimin ja tuloksena on ollut lähinnä masennusta ja ilmastokatastrofi. Ei mennyt ihan putkeen. Toki joissakin asioissa ihmiskunnalla menee paljon paremmin kuin koskaan ennen. Jopa niin hyvin, ettei oma planeettamme kestä omaa ylivoimaamme.

Onneksi siihen mihin suuntaan ja millä vauhdilla maailma muuttuu voi vaikuttaa. Kenties olemme vihdoin siirtymässä uudenlaiseen kukoistuksen aikaan, koska meidän on pakko. Niukemmat resurssit pakottavat meidät ihastelemaan materian sijaan toisiamme, tuijottelemaan auringonlaskuja mainosten sijasta ja miettimään miten me haluamme elää.

 

Tulevaisuuteen voi siirtyä pelaamalla

Tivoli Utopia on palvelumuotoilun metodein kehitetty kokemuspeli, joka yhdistää monialaisesti tiedettä ja luo osallistavan kokemuksen. Se on pelillistetty keskustelukokemus, joka antaa työkaluja tulevaisuuden visiointiin. Peli auttaa ymmärtämään antroposeenista tulevaisuutta – geologista aikakautta, jossa ihmisestä on tullut maapallon tilaa olennaisesti muuttanut ja muuttava voima – tavalla, jonka ihminen voi ottaa vastaan.

 

Kun mielikuvitus vapautetaan ja haasteeksi asetetaan tulevaisuuden pohtiminen, syntyy villejä ideoita ja positiivisen utooppisia tulevaisuuskuvia.

 

Tulevaisuuskeskustelu kuuluu kaikille

Nykyisessä globaalissa maailmassa ongelmat ovat viheliään moniulotteisia ja ratkaisut niihin vaikeasti hahmotettavissa. Peli luo avoimen tilan, jossa monimutkaiseksi koetut yhteiskunnalliset ongelmat ovat helpommin lähestyttävissä ja muistuttaa, että kenellä tahansa on valmiudet ja oikeus olla mukana luomassa tulevaisuuden yhteiskuntaa. Haluamme tuoda tulevaisuusajattelun osaksi opiskelua, työtä ja päätöksentekoa sekä synnyttää avointa keskustelukulttuuria. Parhaimmassa tapauksessa etenkin nuoret kiinnostuvat tulevaisuuteen vaikuttamisesta ja kokeilijuudesta.

Visiomme on, että Tivoli Utopia -kokemuksen myötä pelaajilla on ymmärrys siitä, että tulevaisuus ei ole jotain mikä vain tapahtuu vaan siihen voidaan vaikuttaa jo tänään teoilla ja päätöksenteolla.

 

Kokeilimme pelikonseptia

Tivoli Utopia -keskustelupeli teki vuonna 2017  kiertueen Suomen ympäri osana Sitran ja Heurekan Seitsemän Sisarusta Tulevaisuudesta -projektia. Kiertueella innostimme nuoria visioimaan tulevaisuutta mm. yhdessä Sitran asiantuntijoiden ja kansanedustajien kanssa. Kiertue vahvisti olettamuksiamme; Tivoli Utopia- peli antaa pelaajilleen helposti lähestyttävän tavan käsitellä laajasti erilaisia tulevaisuutta koskevia teemoja – oli kyse sitten energian, työn, talouden, ruoan tai vaikka liikkumisen tulevaisuudesta.

LUE HAVAINTOJA KIERTUEELTA SITRAN BLOGISTA. 

 

Kiinnostuitko?

Tivoli Utopia -keskustelupeli soveltuu oivallisesti työpaja- ja opetuskäyttöön erilaisille pelaajaryhmille aina koululaisista ja opiskelijoista asiantuntijoihin ja päätöksentekijöihin. Lisäksi peli on suunniteltu niin, että sen voi tulostaa helposti itse.

Haluatko kuulla lisää, tilata fasilitoidun pelisession tai ehdottaa yhteistyötä? Etsimme par’aikaa organisaatio-kumppaneita 2. version yhteiskehittämiseen ja levittämiseen.

 

Ota meihin yhteyttä: sustis@sustis.fi.

Seuraa Tivoli Utopiaa: @tivoliutopia

Pelin sisältö:
• pelikortit (työ- huvittelu- ja perustarvekoritit)
• utopia-arvat, jotka muuttavat pelin kulkua yllättävin tavoin,
• tulevaisuuslomakkeet, oman tulevaisuuspersoonan ja tavoitteiden määrittelyyn,
• tirehtöörin lokikija, joka toimii fasilitaattorin dokumenttina
• sekä taustatarina ja säännöt.