Tivoli Utopia on positiivisen utooppinen keskustelupeli, joka vie pelaajansa tulevaisuuden yhteiskuntaan ja tarjoaa huvittelun lomassa konkreettisia keinoja pohtia toivottuja ja tavoitettavissa olevia tulevaisuuksia. Peli auttaa käsittelemään monimutkaisia ympäristön ja yhteiskunnan tilaa koskevia asioita helposti lähestyttävällä tavalla ja antaa työkaluja positiivisten tulevaisuuksien hahmottamiseen.

 

Peli on jo pelattu?

Ihmiskunta toimii kuin luonnonvaroja olisi rajattomasti. Planeetan rajat sen kun paukkuvat ja ilmastonmuutos jyllää vauhdilla eteenpäin. Samaan aikaan ihmiskunnalla menee paremmin kuin koskaan ennen. Jopa niin hyvin, ettei planeetta kestä ylivoimaamme.

Onneksi siihen mihin suuntaan ja millä vauhdilla maailma muuttuu voi vaikuttaa. Kenties olemme vihdoin siirtymässä uudenlaiseen kukoistuksen aikaan, jossa niukemmat resurssit opettavat meidät ihastelemaan materian sijaan toisiamme ja tuijottelemaan auringonlaskuja mainosten sijasta, miettien miten me haluamme elää.

 

Utopia – koska nyt tarvitaan positiivista tulevaisuuspuhetta

Tämän hetkisessä julkisessa keskustelussa tulevaisuudesta maalaillaan synkkiä kuvia. Vievätkö robotit työmme? Uhkaako globaali poliittinen tilanne turvallisuuttamme? Miten selviämme ilmastonmuutoksesta? Pahimmillaan tämä johtaa epätoivoon ja toimettomuuteen. Tivoli Utopia -kokemuksen myötä pelaajat parhaimmillaan ymmärtävät, että tulevaisuus ei ole jotain mikä vain tapahtuu vaan siihen voidaan vaikuttaa tämän päivän teoilla ja päätöksillä.

Utopia-ajattelussa nykyhetki nähdään tilana, jossa vielä toteutumattomat tulevaisuuden maailmat rakennetaan. Utopia-ajattelua ohjaa myös tavoite rakentaa tulevaisuudesta tietoisesti nykyhetkeä parempaa. Siksi se avaa mahdollisuuksia rohkealle ja rajoittavista faktoista riippumattomalle ajattelulle.

 

Tulevaisuuteen voi siirtyä pelaamalla

Kun mielikuvitus vapautetaan ja haasteeksi asetetaan tulevaisuuden pohtiminen, syntyy villejä ideoita ja positiivisen utooppisia tulevaisuuskuvia.

Tivoli Utopia on palvelumuotoilun metodein kehitetty keskustelupeli, joka yhdistää monialaisesti tiedettä ja luo osallistavan kokemuksen. Tivoli Utopia -keskustelupelin sisällöt käsittelevät laajasti ajankohtaisia teemoja taloudesta, ympäristöstä ja päätöksenteosta aina sosiaalipolitiikkaan, vaikuttamiseen ja teknologiaan.

Yhteistä kaikille pelin teemoille on muutos. Maailma ympärillämme muuttuu hurjaa vauhtia. Nykyisessä globaalissa maailmassa ongelmat ovat viheliään moniulotteisia ja ratkaisut niihin vaikeasti hahmotettavissa. Peli luo avoimen tilan, jossa monimutkaiseksi koetut yhteiskunnalliset ongelmat ovat helpommin lähestyttävissä ja muistuttaa, että kenellä tahansa on valmiudet ja oikeus olla mukana luomassa tulevaisuuden yhteiskuntaa.

 

Tulevaisuuskeskustelu kuuluu kaikille

Tivoli Utopian tavoitteena on positiivisen tulevaisuusdialogin lisääminen yhteiskunnassamme. Haluamme tuoda tulevaisuusajattelun osaksi opiskelua, työtä ja päätöksentekoa sekä synnyttää avointa keskustelukulttuuria. Parhaimmassa tapauksessa etenkin nuoret kiinnostuvat tulevaisuuteen vaikuttamisesta ja kokeilijuudesta.

 

Visiomme on, että Tivoli Utopia -kokemuksen myötä pelaajilla on ymmärrys siitä, että tulevaisuus ei ole jotain mikä vain tapahtuu vaan siihen voidaan vaikuttaa jo tänään teoilla ja päätöksenteolla. Tulevaisuutemme on yhteinen – siksi siitä on tärkeää keskustella yhdessä.

Kiinnostuitko?

Tivoli Utopia -keskustelupeli soveltuu oivallisesti työpaja- ja opetuskäyttöön erilaisille pelaajaryhmille aina koululaisista ja opiskelijoista asiantuntijoihin ja päätöksentekijöihin.

Haluatko kuulla lisää, tilata fasilitoidun pelisession tai ehdottaa yhteistyötä? Etsimme par’aikaa yhteistyökumppaneita ja testipelaajia pelin viimeiseen kehitysvaiheeseen, johon olemme saaneet myös TJNK:n apurahan. Peli julkaistaan keväällä 2019 Creative Commons -lisenssin alla, jotta kaikilla on vapaa pääsy tivoliin. 

Ota meihin yhteyttä: sustis@sustis.fi
Seuraa Tivoli Utopiaa: @tivoliutopia #tivoliutopia

Lue lisää:
Lukiolaiset kurkistivat tulevaisuuteen tiedekeskus Pilkkeessä
7 tulevaisuuden haastetta ja utooppisen upeita ratkaisuja
Viheliäisiä tulevaisuuden ongelmia ratkotaan nyt pelaamalla